Publikationer

Här kan du hitta rapporter och annat utgivet material. Rapporter från 2009 och framåt finns tillgängliga i läsvänligt format här på vår webb. Du kan också ladda ner dem som PDF:er. Rapporter från 2008 och tidigare finns tillgängliga som PDF:er. Rapporterna är skriva på danska eller svenska men inkluderar en sammanfattning på engelska. Du hittar också NBR-material som publicerats i tidningarna Betodlaren och SukkerroeNyt.

Filtrera din sökning

Typ av publikation
Försöksår
Språk
Ämne

I år har vi startat ett projekt på Ädelholm för att undersöka hur långt den generella strategin med ett prov per hektar räcker i fråga om precision. En extra noggrann jordprovtagning av 2022 och 2023 års betfält kommer följas upp med olika analysmetoder genom växtföljden.

RA_Betodlaren_4-2022
Ladda ner rapport som PDF Läs mer

Hur lång tid tar det innan frusna betor inte är leveransdugliga längre och hur mycket frost tål egentligen en beta som står i marken? Vilket är det effektivaste sättet att skydda sin stuka mot frost? Detta och många fler aspekter kring frosthantering diskuteras närmare i denna artikel.

JE_betodlaren1_2024
Ladda ner rapport som PDF Läs mer

NBR har de senaste åren fokuserat en stor del av växtnäringsförsöken på att identifiera brister, och kvantifiera effekter av enskilda näringsämnen. Stort fokus har även lagts på att utveckla radmyllningskonceptet där det nu mer eller mindre är gängse praxis att placera halva givan och bredsprida resten. Detta i kombination med att de rysktillverkade gödningsmedlen försvunnit gör att många nu testar lite nya gödslingskoncept i sin betodling.

JE_betodlaren1_2024
Ladda ner rapport som PDF Läs mer

Trots ett tufft årsslut är det ändå optimism i branschen generellt och många intressanta arbetsområden på gång! Jag blickar framåt och ser ett spännande år 2024 framför mig och NBR. Vi gör lite av en satsning på sammanställning och förmedling av resultat samt växtsjukdomar. Det är hög tid att all tidigare forskning kommer till användning och gynnar sockerskördarna i vårt område.

JH_betodlaren_1-2024
Ladda ner rapport som PDF Läs mer

Förra artikeln kring Ädelholmsprojektet (Betodlaren nr 4, 2022) handlade mycket om jämförelsen mellan olika jordanalysmetoder med särskilt fokus på fosfor och pH. Vi följer nu samma spår, men med något andra ingångsvinklar. I precisionsodlingens andemening ligger att vi ska göra åtgärder i fält med ökad precision. Frågan är bara hur långt vi kan nå med de metoder vi har till förfogande. Markkarteringen och de analyser vi gör då är på många sätt basen. Ska där göras en styrfil för exempelvis kalium, fosfor eller kalk, så är det markkarteringen som utgör underlaget.

RA_Betodlaren_4-2023
Ladda ner rapport som PDF Läs mer

“Alla modeller är felaktiga, men några är ändå användbara” (George Box, 1976). En modell som gör det möjligt att följa förhållandena i betstukan under lagringsperioden är definitivt användbar. Frågan är om det är möjligt att bygga en sådan modell, som åtminstone delvis kan fånga verkligheten?

WE_Betodlaren_4-2023
Ladda ner rapport som PDF Läs mer

Listan över sorter som lämpar sig extra väl för tidig sådd är relativt oförändrad efter sammanvägning av årets försöksresultat. Toppar gör Gabriela KWS, Selma KWS, Caprianna KWS, men som nykomling i toppsegmentet finner vi även Skelby. Nedan kan du läsa mer om hur sorterna testas och klassificeras från stocklöpningssynpunkt.

JE_betodlaren_4-2023
Ladda ner rapport som PDF Läs mer

Nu är det bestämt vilka sorter som kommer ut på marknaden 2023. Redan i fjor implementerade vi det nya systemet där sorter som testats i minst två år i Sverige får säljas till nästa år. Detta efter Sortkommitténs beslut att göra en gemensam sortprövning för Sverige och Danmark. Avsikten är att ta fram de bästa sorterna för vårt område och att göra marknaden mer attraktiv med en större potentiell marknad för fröföretagen. Den gemensamma testplattformen innebär ett större försöksunderlag som ger ett stabilare beslutsunderlag mellan år för Sortkommittén.

JH_betodlaren_4-2023
Ladda ner rapport som PDF Läs mer

Med stor glädje hälsar vi Louise Holmquist välkommen till NBR. Hon började sin anställning första december 2023 och kommer att utgå från Borgeby, men även vara verksam att utveckla betodlingen i både Danmark och Sverige.

JH_betodlaren_4-2023
Ladda ner rapport som PDF Läs mer

Den första september tar Joakim Herrström över som VD på NBR. Han kommer med över 25 års erfarenhet av sockerbetor och ser fram emot att fortsätta utveckla odlingen tillsammans med sina kompetenta kollegor i samarbete med industri, odlare och övriga intressenter.

DB_Betodlaren_3-2023
Ladda ner rapport som PDF Läs mer

Det uppskattas att ungefär 40 procent av sockerförlusterna under lagring beror på respiration i stukor där rötskador är tydliga. Under kortare lagringsperioder eller där lagringsförhållandena är bra kan så mycket som 80 procent av sockret förbrukas genom respiration. Data kring hur sorters respiration skiljer sig skulle kunna ge dig som odlare möjlighet till bättre lagringsbeslut.

JH_betodlaren_3-2023
Ladda ner rapport som PDF Läs mer

Jag kom till NBR för fem år sedan för att forska på lagring av sockerbetor i Sverige. Modigt att välja någon till uppgiften som kom från ett land där varken sockerbetsodling eller vintrar existerar. Idag vill jag bara säga, Thank you!

WE_Betodlaren_3-2023
Ladda ner rapport som PDF Läs mer