Odlingsplatsens betydelse för lagringsdugligheten av sockerbetor 2006–2009
Konklusion
I detta delprojekt redovisas resultat från undersökningar om odlingsplatsens betydelse för lagringsförluster. Syftet var att studera vad faktorer som näringsstatus i jorden, eller förekomst av patogener, betyder för sockerförlusterna under lagring.
Under fyra år, 2006–2009, samlades och lagrades prov från olika fält i Skåne och totalt kunde data från 47 platser användas i den statistiska analysen. Huvudanalyserna gjordes på två sorter: Rasta och Julietta (16 respektive 19 platser). Betorna skördades och blas¬tades för hand för att få oskadade betor. På varje plats togs betor till femton provsäckar med 22,0 kg per provsäck. Fem provsäckar analyserades direkt för bruttovikt, nettovikt, sockerhalt, blåtal, kalium- och natriumhalt och användes för att få ingångsvärde på ren¬het och sockerhalt. Övriga prov lagrades med fem prover vardera ”kallt” (5–10C) respektive ”varmt” (10–15C) i 60–70 dygn.
Jordarna på platserna analyserades för kemiska och biologiska parametrar: pH och lätt¬lösligt växtnäringsinnehåll (AL-extraktion; Ca, Mg, K och P), jordtest i växthus för smittotryck och förekomst av jordburna svampar och betcystnematoder. Samtliga betor bedömdes efter lagringen för antal groddar och groddlängd, storlek på rotspetsbrott i cm, svampangrepp i betnacke, på mantel och i rotspets.
Lagringsförsöket med handskördade betor gav sockerförluster på en mycket låg nivå, från 0 upp till 0,1 procentenheter per dygn. Det fanns skillnader i sockerförlust mellan platserna för både Julietta och Rasta vid en total analys över alla åren, men inom ett enskilt år fanns det inga signifikanta skillnader mellan platserna för sorterna.
Korrelationsanalyser visade inga tydliga samband till någon analyserad kemisk mark-parameter för sockerförlusterna. Men det fanns ett positivt samband mellan förekomst av Aphanomyces i jorden och sockerförlust under lagring för Rasta men inte för Julietta. Skillnaden mellan sorterna beror sannolikt på att Rasta odlas på jordar med problem med denna patogen. För Julietta fanns det ett liknande positivt samband för sockerför¬lusten men för parametern sjukdomsindexet, vilket kan innebära att dels Aphanomyces, men även andra mindre allvarliga patogener, finns i jorden i olika mängd och är del¬aktiga i förlusterna.
Bedömning efter lagring gav för Rasta ett positivt samband mellan parametrar som handlar om groddar på betorna och sockerförlust, men detta gällde inte Julietta. Skill-naden mellan sorter i detta sammanhang kan bero på effekten av blastningen för hand och hur mycket av blastanlagen som tas bort beroende på sort.
Sammanfattningsvis kan man konstatera att skillnaderna mellan platser för handupp-tagna betors lagringsduglighet är små – förutsatt att nivån på jordburna sjukdomar som Aphanomyces är på en låg nivå. Högre förekomster av jordburna svampar inverkar direkt på sockerförlusternas storlek. En standardiserad skadegrad med maskinupptagna betor inom en sort på ett stort antal platser kan vara en fortsättning på detta delprojekt för att närma sig praktiska lagringsförhållanden.
Conclusion
The main aim of this project was to assess the differences between fields and the impact of soil factors such as pH, nutrients, and soil borne pathogens on the storage ability of sugar beets.
During four years, 2006–2009, samples of sugar beets were gathered from 47 different fields in Skåne, the main cultivation area for sugar beets in Sweden. In the statistical analyzis, data from fields with either of the two varieties, Rasta and Julietta, were used (16 and 19 fields respectively). The beets were lifted and defoliated by hand to gain roots with as little damage as possible. The beets were stored in plastic net sacks with five replicates per temperature. Each sack had a weight of 22 kg and were stored in “cold conditions” (5–10C) or “warm conditions” (10–15C) for 60-70 days.
The soils were analyzed for chemical and biological parameters: pH and easily soluble nutrients (Ca, Mg, K and P), root rot potential and content of soil borne pathogens in a greenhouse bioassay. After storage, the beets were assessed for growth of sprouts, storage pathogens and root tip breakage.
The loss of sugar after storage for the hand lifted sugar beets were ranging from zero to 0.1% per day. There were differences in loss of sugar between different fields for both varieties when analyzing over the whole period of years, but not when analyzing within specific years.
The correlation analyzis did not show any significant correlations to soluble nutrients or pH for either of the varieties. But there was a significant positive correlation between frequency of isolation of Aphanomyces in the soil test and loss of sugar for Rasta, but not for Julietta. For Julietta there was a positive correlation between disease severity index in the soil test and loss of sugar. The most probable explanation for these differences between varieties is that Rasta is tolerant to Aphanomyces and is grown on soils with problems with this pathogen. Julietta is grown on soils with problems of beet cyst nematodes and on those soils the incidence of Aphanomyces are minor, but can possibly together with other minor soil borne pathogens still increase the loss of sugar during storage.
The assessment after storage gave a positive correlation between parameters describing growth of sprouts and loss of sugar, but only for Rasta, not for Julietta. Possible explanations for these differences might be that the leaves are growing from different parts of the beet scalp depending on variety. The removal of the leaves and scalp by hand, have influenced the possibility for growth of sprouts depending on cultivar.
A main conclusion from these experiments is that there are no or only small differences in loss of sugar for hand lifted sugar beets between different fields. But for fields with higher infestation of Aphanomyces the losses may be larger.
Strategier för sort och platsval, upptagning och lagring vid sen leverans av sockerbetor 2006–2009
Odlingsplatsens betydelse för lagringsdugligheten av sockerbetor 2006–2009
Lars Persson, Åsa Olsson
Sammanfattning
I detta delprojekt redovisas resultat från undersökningar om odlingsplatsens betydelse för lagringsförluster. Syftet var att studera vad faktorer som näringsstatus i jorden, eller förekomst av patogener, betyder för sockerförlusterna under lagring.
Under fyra år, 2006–2009, samlades och lagrades prov från olika fält i Skåne och totalt kunde data från 47 platser användas i den statistiska analysen. Huvudanalyserna gjordes på två sorter: Rasta och Julietta (16 respektive 19 platser). Betorna skördades och blastades för hand för att få oskadade betor. På varje plats togs betor till femton provsäckar med 22,0 kg per provsäck. Fem provsäckar analyserades direkt för bruttovikt, nettovikt, sockerhalt, blåtal, kalium- och natriumhalt och användes för att få ingångsvärde på renhet och sockerhalt. Övriga prov lagrades med fem prover vardera ”kallt” (5–10°C) respektive ”varmt” (10–15°C) i 60–70 dygn.
Jordarna på platserna analyserades för kemiska och biologiska parametrar: pH och lättlösligt växtnäringsinnehåll (AL-extraktion; Ca, Mg, K och P), jordtest i växthus för smittotryck och förekomst av jordburna svampar och betcystnematoder. Samtliga betor bedömdes efter lagringen för antal groddar och groddlängd, storlek på rotspetsbrott i cm, svampangrepp i betnacke, på mantel och i rotspets.
Lagringsförsöket med handskördade betor gav sockerförluster på en mycket låg nivå, från 0 upp till 0,1 procentenheter per dygn. Det fanns skillnader i sockerförlust mellan platserna för både Julietta och Rasta vid en total analys över alla åren, men inom ett enskilt år fanns det inga signifikanta skillnader mellan platserna för sorterna.
Korrelationsanalyser visade inga tydliga samband till någon analyserad kemisk markparameter för sockerförlusterna. Men det fanns ett positivt samband mellan förekomst av Aphanomyces i jorden och sockerförlust under lagring för Rasta men inte för Julietta. Skillnaden mellan sorterna beror sannolikt på att Rasta odlas på jordar med problem med denna patogen. För Julietta fanns det ett liknande positivt samband för sockerförlusten men för parametern sjukdomsindexet, vilket kan innebära att dels Aphanomyces, men även andra mindre allvarliga patogener, finns i jorden i olika mängd och är delaktiga i förlusterna.
Bedömning efter lagring gav för Rasta ett positivt samband mellan parametrar som handlar om groddar på betorna och sockerförlust, men detta gällde inte Julietta. Skillnaden mellan sorter i detta sammanhang kan bero på effekten av blastningen för hand och hur mycket av blastanlagen som tas bort beroende på sort.
Sammanfattningsvis kan man konstatera att skillnaderna mellan platser för handupptagna betors lagringsduglighet är små – förutsatt att nivån på jordburna sjukdomar som Aphanomyces är på en låg nivå. Högre förekomster av jordburna svampar inverkar direkt på sockerförlusternas storlek. En standardiserad skadegrad med maskinupptagna betor inom en sort på ett stort antal platser kan vara en fortsättning på detta delprojekt för att närma sig praktiska lagringsförhållanden.
Summary
The main aim of this project was to assess the differences between fields and the impact of soil factors such as pH, nutrients, and soil borne pathogens on the storage ability of sugar beets.
During four years, 2006–2009, samples of sugar beets were gathered from 47 different fields in Skåne, the main cultivation area for sugar beets in Sweden. In the statistical analyzis, data from fields with either of the two varieties, Rasta and Julietta, were used (16 and 19 fields respectively). The beets were lifted and defoliated by hand to gain roots with as little damage as possible. The beets were stored in plastic net sacks with five replicates per temperature. Each sack had a weight of 22 kg and were stored in “cold conditions” (5–10°C) or “warm conditions” (10–15°C) for 60-70 days.
The soils were analyzed for chemical and biological parameters: pH and easily soluble nutrients (Ca, Mg, K and P), root rot potential and content of soil borne pathogens in a greenhouse bioassay. After storage, the beets were assessed for growth of sprouts, storage pathogens and root tip breakage.
The loss of sugar after storage for the hand lifted sugar beets were ranging from zero to 0.1% per day. There were differences in loss of sugar between different fields for both varieties when analyzing over the whole period of years, but not when analyzing within specific years.
The correlation analyzis did not show any significant correlations to soluble nutrients or pH for either of the varieties. But there was a significant positive correlation between frequency of isolation of Aphanomyces in the soil test and loss of sugar for Rasta, but not for Julietta. For Julietta there was a positive correlation between disease severity index in the soil test and loss of sugar. The most probable explanation for these differences between varieties is that Rasta is tolerant to Aphanomyces and is grown on soils with problems with this pathogen. Julietta is grown on soils with problems of beet cyst nematodes and on those soils the incidence of Aphanomyces are minor, but can possibly together with other minor soil borne pathogens still increase the loss of sugar during storage.
The assessment after storage gave a positive correlation between parameters describing growth of sprouts and loss of sugar, but only for Rasta, not for Julietta. Possible explanations for these differences might be that the leaves are growing from different parts of the beet scalp depending on variety. The removal of the leaves and scalp by hand, have influenced the possibility for growth of sprouts depending on cultivar.
A main conclusion from these experiments is that there are no or only small differences in loss of sugar for hand lifted sugar beets between different fields. But for fields with higher infestation of Aphanomyces the losses may be larger.
Inledning
Under 2006 startade SBU en serie lagringsförsök där syftet var att studera fyra olika aspekter på lagring:
- Optimerad upptagningstidpunkt vid sen leverans
- Upptagningskvalitetens betydelse för sockerförlusterna
- Sortvalets betydelse för lagringsdugligheten
- Odlingsplatsens betydelse.
Metodik och resultat från denna undersökning utvärderades och låg till grund för nya undersökningar under 2007–2009 inom de fyra ämnesområdena, finansierade av SLF (H0744102). I denna rapport redovisas resultat från delprojektet om odlingsplatsens betydelse för lagringsförluster. Syftet med detta delprojekt var att studera vad odlingsplatsen i sig, med avseende på faktorer som näringsstatus i jorden eller förekomst av patogener, betyder för sockerförlusterna under lagring. För att undvika inverkan av betsort valdes några större marknadssorter ut. Dessa skördades på ett flertal platser i det skånska odlingsområdet. I första hand valdes platser ut från tidigare SLF-projekt ”Åtgärder mot förlust av svampangrepp i sockerbetor under odling och lagring”, proj.nr H0344002 samt ”Odlingssystemets inverkan på svamp- och nematodangrepp i sockerbetor”, proj.nr H0544100. Dessa platser är väl karakteriserade med avseende på jordart, textur, växtföljd samt förekomst av patogener och avsikten var att kunna utnyttja dessa grunddata så långt det var möjligt.
Material och metoder
Under fyra år, 2006–2009, samlades och lagrades prov från totalt 51 platser och av dessa kunde data från 47 platser ingå i den statistiska analysen (tabell 1a och b). För att få så oskadade betor som möjligt togs betor upp för hand, blastades och lades i provsäckar som sedan vägdes i fält. På varje plats togs betor till femton provsäckar med 21,5–22,0 kg per provsäck. Fem provsäckar lämnades omgående för analys på Agri provtvätt i Örtofta (brutto- och nettovikt, sockerhalt, blåtal, kalium- och natriumhalt) och dessa prover användes för att få ett ingångsvärde på renhet och sockerhalt. Resterande säckar med betor lagrades sedan vid två olika temperaturer: kall lagring vid
5–10°C samt varm lagring vid 10–15°C (tabell 2). De olika temperaturerna skapades med kylning eller värmefläkt. År 2009 kontrollerades luftfuktigheten i den varma lagringen med en mindre luftfuktare.
Jorden på varje plats analyseras för pH och lättlösligt växtnäringsinnehåll genom AL-extraktion (Ca, Mg, K och P) enligt Eurofins, paket 1. På varje plats gjordes också ett jordtest i växthus för analys av smittotryck och förekomst av jordburna svampar (tabell 1a och b). Platserna valdes för att få en variation i jordart och geografiskt område.
Undersökningen koncentrerades till två vanliga marknadssorter för att kunna bearbeta materialet statistiskt: 16 platser med Julietta och 19 med Rasta. Några platser med andra sorter togs också upp, men de har inte tagits med i analysen eftersom dessa sorter inte längre odlas.
Efter lagringen bedömdes samtliga betor i varje upprepning för ett antal olika parametrar: antal groddar och groddlängd, storlek på rotspetsbrott i cm, svampangrepp i betnacke, på mantel och i rotspets.
De analyserade värdena för renhet och sockerhalt i de säckar som analyserades omedelbart efter upptagningen användes sedan för att beräkna hur mycket socker som fanns från början i de prov som lagrades. Vi antog då att sockerhalt och renhet varit lika stor i alla säckarna tillhörande samma plats. Vid beräkning av ingående sockermängd (Sin) i de lagrade proven användes genomsnittlig (medel över fem säckar) sockerhalt (Shin) och renhet (Renhin) för de direktlevererade proven enligt:
Sin = Bruttoviktfält * Renhin* Shin
Bruttovikten var den vikt på betor och jord som vägdes i fält minus säckens vikt.
Tabell 1a. Platser för lagringsförsök om odlingsplatsens betydelse 2006–2007
År | Nr | Odlare | Område | Sort | Upptagn. datum | pH | Ca-AL
mg/100 g jord |
DSI |
2006 | 1 | Krokstorp | Nordväst | Sapporo | 25-okt | 6,7 | 100 | 83 |
2006 | 2 | Tullingagården | Nordväst | Sapporo | 25-okt | 6,7 | 160 | 46 |
2006 | 3 | Teckomatorp | Västra – centrala Skåne | Julietta | 26-okt | 7,6 | 280 | 64 |
2006 | 4 | Södergård | Österlen | Julietta | 30-okt | 7,4 | 230 | 53 |
2006 | 5 | Solvik | Söderslätt | Julietta | 30-okt | 7,6 | 580 | 44 |
2006 | 6 | Alnarp | Sydväst | Julietta | 31-okt | 8,0 | 1 800 | 49 |
2006 | 9 | Bramstorp | Söderslätt | Opta | 08-nov | 7,6 | 290 | 52 |
2006 | 10 | Lovisero | Söderslätt | Opta | 08-nov | 7,4 | 310 | 61 |
2006 | 11 | Bösarp | Söderslätt | Opta | 30-nov | 7,4 | 170 | 48 |
2007 | 12 | Tullingagården | Nordväst | Sapporo | 25-okt | 7,0 | 160 | 81 |
2007 | 13 | Krokstorp | Nordväst | Opta | 25-okt | 7,1 | 200 | 62 |
2007 | 14 | Vragerup | Västra – centrala Skåne | Opta | 26-okt | 8,2 | 470 | 49 |
2007 | 16 | Gedsholmen | Nordväst | Sapporo | 31-okt | 5,8 | 70 | 76 |
2007 | 17 | Stora Isie gård | Söderslätt | Julietta | 01-nov | 7,4 | 240 | 17 |
2007 | 18 | Solvik | Söderslätt | Julietta | 01-nov | 7,8 | 440 | 25 |
2007 | 20 | Gärsnäsgården | Österlen | Zanzibar | 02-nov | 6,8 | 200 | – |
2007 | 21 | Köpingebro | Österlen | Julietta | 02-nov | 6,0 | 120 | 70 |
2007 | 49 | Brönnestad | Söderslätt | Julietta | 22-nov | 7,5 | 280 | 48 |
2007 | 50 | Bramstorp | Söderslätt | Julietta | 08-nov | 7,4 | 280 | 50 |
2007 | 51 | Vallbylund | Söderslätt | Julietta | 08-nov | 7,9 | 670 | 40 |
Tabell 1b. Platser för lagringsförsök om odlingsplatsens betydelse 2008–2009
År | Nr | Odlare | Område | Sort | Upptagn. datum | pH | Ca-AL
mg/100 g jord |
DSI |
2008 | 22 | Gedsholmen | Nordväst | Rasta | 28-okt | 6,5 | 130 | 71 |
2008 | 23 | Krokstorp | Nordväst | Jesper | 28-okt | 7,2 | 180 | 74 |
2008 | 24 | Isby gård | Nordost | Rasta | 30-okt | 6,6 | 80 | 69 |
2008 | 25 | Slättäng | Nordost | Julietta | 30-okt | 7,3 | 380 | 76 |
2008 | 26 | Åraslöv | Nordost | Rasta | 30-okt | 7,1 | 200 | 68 |
2008 | 27 | Smygehamn | Söderslätt | Julietta | 04-nov | 7,2 | 330 | 41 |
2008 | 28 | Hviderup | Västra –centrala Skåne | Rasta | 05-nov | 7,1 | 270 | 78 |
2008 | 29 | Vragerup | Västra –centrala Skåne | Rasta | 05-nov | 7,7 | 370 | 51 |
2008 | 30 | Jordberga | Söderslätt | Rasta | 06-nov | 7,4 | 290 | 58 |
2008 | 31 | Bollerup | Österlen | Jesper | 07-nov | 6,6 | 220 | 35 |
2008 | 32 | Sandby gård | Österlen | Rasta | 07-nov | 7,2 | 260 | 71 |
2008 | 52 | Bramstorp | Söderslätt | Rasta | 03-nov | 7 | 240 | 65 |
2008 | 53 | Lovisero | Söderslätt | Rasta | 03-nov | 6,5 | 240 | 56 |
2008 | 54 | Vallbylund | Söderslätt | Julietta | 06-nov | 7 | 240 | 59 |
2009 | 33 | Hagestadborg | Österlen | Julietta | 07-nov | 6,8 | 180 | 54 |
2009 | 34 | Ädelholm | Västra –centrala Skåne | Julietta | 21-okt | 6,5 | 170 | 52 |
2009 | 35 | Ädelholm | Västra –centrala Skåne | Rasta | 21-okt | 6,4 | 120 | 62 |
2009 | 36 | Klörup | Söderslätt | Rasta | 22-okt | 6,6 | 160 | 36 |
2009 | 37 | Tygelsjö | Sydväst | Rasta | 22-okt | 8 | 110 | 53 |
2009 | 38 | Ekeberg | Nordost | Rasta | 29-okt | 7,6 | 160 | 59 |
2009 | 39 | Fjälkinge | Nordost | Rasta | 29-okt | 7,6 | 130 | 51 |
2009 | 40 | Fjälkinge | Nordost | Julietta | 29-okt | 7,7 | 120 | 57 |
2009 | 41 | Gärds Köpinge | Nordost | Rasta | 29-okt | 7,3 | 170 | 58 |
2009 | 42 | Hviderup | Västra –centrala Skåne | Rasta | 03-nov | 6,8 | 180 | 77 |
2009 | 43 | Trää | Västra –centrala Skåne | Rasta | 03-nov | 8,1 | 160 | 51 |
2009 | 44 | Svalöv | Västra –centrala Skåne | Rasta | 04-nov | 6,8 | 260 | 89 |
2009 | 45 | Möingetorp | Västra –centrala Skåne | Rasta | 04-nov | 7,8 | 140 | 56 |
Tabell 2. Lagringstid respektive år och temperatur
År | Lagringstyp | Temperatur (°C) | Lagringslängd (dygn) |
2006 | Kall | 6,6–9,8 | 70 dygn |
2006 | Varm | 10–15 | 66 dygn |
2007 | Kall | 5–10 | 64 dygn |
2007 | Varm | 10–15 | 61 dygn |
2008 | Kall | 5–8 | 66 dygn |
2008 | Varm | 13–15 | 62 dygn |
2009 | Kall | 5–10 | 70 dygn |
2009 | Varm | 10–13 | 70 dygn |
Tabell 3. Analysvärde för platser med sorterna Julietta respektive Rasta, medelvärde
Sort | pH | P-AL mg/100 g jord | K-AL
mg/100 g jord |
Mg-AL
mg/100 g jord |
Ca-AL
mg/100 g jord |
K/Mg | Lerhalt
% |
Pi
ägg och larver/g jord |
Sjukdoms-index i växthus
(0–100) |
Julietta | 7,3 | 16,2 | 8,8 | 8,0 | 396 | 1,46 | 14,7 | 2,12a | 50 |
Rasta | 7,2 | 11,1 | 7,5 | 6,4 | 193 | 1,25 | 12,5 | 0b | 62 |
a analyser på 10 jordar
b analyser på 2 jordar
Tabell 4. Medelvärde över år för rotvikt
År | Rotvikt | |
medel kg | största–minsta kg | |
2006 | 0,865 | 0,821–1,002 |
2007 | 0,942 | 0,724–1,151 |
2008 | 1,007 | 0,756–1,151 |
2009 | 1,011 | 0,802–1,321 |
Tabell 5. Exempel på analysdata från platser där renheten vid inlagring har justerats
Plats | Sockerhalt | K+Na | Renhet % | ||||||||
Inlagring | kall | varm | Inlagring | kall | varm | Inlagring | Inlagring justerada | kall | varm | ||
25 | 16,94 | 16,27 | 16,55 | 5,51 | 5,84 | 6,16 | 78 | 83 | 84 | 85 | |
39 | 18,64 | 18,50 | 18,36 | 3,06 | 3,06 | 3,11 | 83 | 87 | 89 | 89 | |
54 | 18,84 | 19,19 | 18,64 | 4,34 | 4,36 | 4,43 | 80 | 82 | 84 | 83 | |
a justerat värde på renhet för uträkning av mängden socker vid inlagring av prover
För att beräkna den utgående sockermängden (Sut) i de säckar som lagrats användes den sockerhalt (Shut) och nettovikt som analyserades efter lagringen enligt:
Sut = Shut * nettovikt
Den procentuella förlusten i sockermängd per dygn beräknades enligt ((Sin – Sut) / Sin) / lagringstid.
Skillnader mellan olika platser analyserades med variansanalys (PROC GLM, SAS inst.). Parvisa jämförelser gjordes med hjälp av Fischers LSD efter att F-värdet konstaterats vara signifikant.
Resultat och diskussion
Felkällor
Försöksupplägg
Undersökningen genomfördes under fyra år (2006–2009) och metodiken förfinades under årens lopp men var i huvuddrag oförändrad. Det finns inga tidigare kända försök till att mäta eventuella skillnader i odlingsplatsens inverkan på lagringsduglighet. Vi valde att arbeta med handupptagna sockerbetor eftersom det är svårt att få en enhetlig skadebild på flera olika platser under flera olika år med maskinell betupptagning. Den parallella undersökningen om skadegradens inverkan visar med all tydlighet betydelsen av ytskadornas inverkan på lagringsförluster. Förlusterna från handupptagna betor är mycket små och eventuella skillnader beroende på växtplats kan därför förväntas vara mindre eller mycket mindre än de 0,1 procentenheter per dygn som är vanlig för maskinupptagna betor. Därför följer här en genomgång av några felkällor som kan vara av betydelse.
Renhet
Medelvärdet för renheten i de direktlevererade proverna för varje plats användes tillsammans med vikten för varje prov innan inlagring för att räkna ut mängden socker i varje prov vid starten av lagringen. Renheten i dessa handupptagna prov bestäms av totala vikten av jord, vatten i jorden och mindre bitar av betor i förhållande till mängden betmaterial, dvs. vikten av betmaterialet efter tvättning i kvot av vikten på provet före tvättning. Renheten i de lagrade proverna användes för att räkna fram sockermängden efter lagring.
Skillnader i renhet mellan direktlevererade prov och lagrade prov från samma plats påverkas av en rad faktorer. Det bör vara någon eller några procentenheters lägre renhet i direktlevererade prover jämfört med lagrade beroende på att 1) vattnet i jorden har torkat bort; 2) torr jord har trillat av betorna vid bedömning efter lagring; 3) torr jord har fastnat på lådornas insidor vid leverans av lagrade prov. En normal differens i denna undersökning har varit cirka två procentenheters skillnad (se rapportbilaga). Men för några platser har renheten för direktlevererade prover varit mycket lägre än renheten för de lagrade proverna efter lagring. Gemensamt för dessa prov har varit att sockerförlusterna för de lagrade proverna har varit mycket små eller negativa, dvs. sockermängden har varit större efter lagring än före. Detta uppenbara försöksfel kan inte bero på att vatten eller jord har försvunnit från proverna eftersom renheten från invärdet har använts, så den enda rimliga förklaringen är att betmaterial har försvunnit från de direktlevererade proverna men inte från de lagrade proverna. En observation som gjordes under försöksåren var att det fanns en variation i skörhet i betmaterialet för olika platser och kanske även för olika år. Eftersom de handupptagna betorna hade långa rotspetsar och minimalt med rotspetsbrott, var de mycket känsliga för ovarsam hantering och tvättning. Men efter lagring hade vattenhalten ofta sjunkit och betan blivit segare och böjligare och inte lika känslig. Så för prover från samma plats utgörs troligtvis smutsandelen för de direktlevererade av en större mängd rotspetsar än för de lagrade proverna och därav den mycket låga renheten i jämförelse med renheten i de lagrade proverna.
För att kompensera detta har vi korrigerat renheten i de direktlagrade proverna till som mest två procentenheter lägre än den lägsta genomsnittliga renheten i de lagrade proverna för varje plats. Detta har gjorts för tio platser och tre exempel visas i tabell 5. Inga av de ordinarie analyserade parametrarna verkar kunna användas som indikator på skörhet. Förhållandet med en eventuell skörhet påverkar inte resultaten från undersökningarna med sorter eller skadegrad eftersom man där jämför betor eller upptagningsfaktorer på betor som kommer från samma plats eller från ett mindre antal platser och därför arbetar man med samma förluster över alla faktorer. Dessutom är detta problem antagligen enbart aktuellt för handupptagna betor med långa spetsar och gäller inte betor upptagna med kommersiell upptagare eller försöksupptagare.
Skador vid upptagning
Målet i undersökningen var att enbart ha helt oskadade betor. Men som de som har tagit upp betor för hand känner till, beror detta på väderförhållanden och jordart, dvs. jorden kan vara mer eller mindre porös vilket gör det mer eller mindre svårt att få upp betorna med hela rotspetsen. Vid upptagningen på de flesta platser har det varit möjligt att dra upp betorna i blasten vilket ofta ger helt oskadade betor. Men för ett fåtal platser var man tvungen att använda en betgrep för att få upp betorna och i samband med detta kunde det hända att spetsarna på grepen gjorde små hål på manteln på betan. Detta gav sig omedelbart till känna som sockerförluster upp till 0,15 procentenheter per dygn, och på grund av detta uteslöts resultaten från två av platserna vid analysen (plats 15 och 19).
I detta sammanhang är det också viktigt att notera jordens inverkan på en såryta. Vid maskinell upptagning skapas sårytor vid upptagning och rensning, och jord smetas grundligt in i sårytorna. Sporer och mycel i jorden av svampar som Botrytis spp. och Penicillium spp., vilka oftast ger lagringsrötor på sårytor, och jordlevande bakterier inokuleras direkt på sårytan. Detta gäller även i betnacken efter blastningen med maskin. Vid handupptagning sker ingen jordinblandning på betnacken eftersom blasten tas bort med en ren kniv och minimalt med jord kommer på eventuella rotspetsbrott. Detta är viktigt att ta i beaktande när man jämför lagringsduglighet för handupptagna med maskinupptagna betor.
Slutsatser om felkällor
Undersökningen pågick under flera år, vilket gav en variation av årsmån i materialet. Vidare gav det en finslipning av metodik och en känsla för storleken på resultatens variation och vilka parametrar som var viktigast för denna variation. Slutsatsen om felkällor i förhållande till variationen i resultat är att de sockerförluster vi arbetar med för handupptagna betor är mycket små och de fältmässiga förhållanden som man måste arbeta i ger en stor risk för många felkällor. Därför är en grundlig och kritisk analys av proverna från varje enskild plats viktig för resultatet.
Allmän beskrivning av provtagningsplatser
Den geografiska fördelningen av platser inom odlingsområdet och några grundläggande data för varje plats kan ses i tabell 1a–b. Eftersom analysen är gjord på i huvudsak två sorter – Rasta och Julietta – är även skillnader i odlingsplatser för dessa sorter intressant och medelvärden för några analyserade parametrar visas i tabell 3. Rasta är en sort med tolerans mot A. cochlioides och det är tydligt att sorten odlas på jordar som är mottagliga för denna patogen, dvs. något lägre pH och framförallt lägre Ca-AL- och Mg-AL-värde, vilket har fastställts i tidigare undersökningar (Olsson et al., 2010). Detta understryks av att medelvärdet för jordens sjukdomsindex i jordtest var 62 för Rasta och 50 för Julietta.
För platser med Julietta var tio stycken analyserade för BCN, Pi taget på våren innan betsådd (Figur 1). Figuren visar inte på något samband mellan Pi och sockerförlusten per dygn. Data angående Pi är hämtade från SLF-projektet ”Åtgärder mot svampar och nematoder under odling och lagring av sockerbetor.
Figur 1. Sambandet mellan Pi och sockerförlust per dygn efter varm lagring för tio platser
med Julietta.
Rotvikt och förändring av kvalitetsparametrar under lagring
Rotvikten varierade något över åren men också för varje plats (tabell 3). Vid provtagning eftersträvades att endast ta betor av normal storlek, men beroende på växtplats kunde de ibland bli över ett kg. Normalt gäller för oskadade betor att små rötter har högre respiration än stora, eftersom små rötter har större mantelyta i förhållande till volymen (Kenter och Hoffmann 2006, Augustinussen et al., 1995). Det finns också en kritisk rotstorlek över vilken det inte sker någon större förändring av respirationshastigheten vilket enligt en amerikansk undersökning var sortberoende och var 0,68, 0,50, and 0,86 kg för tre olika sorter (Haagenson et al., 2006). Eftersom vi inte vet den kritiska rotstorleken för våra sorter kan vi bara konstatera att medelvikten för varje försöksår ligger över dessa värden, men enskilda betor kan ha en ökad respiration pga liten storlek.
Generellt var renheten lägre för handskördade betor än för maskinskördade och det var inget ovanligt med en jordhalt på ca 15 %.
Effekten av lagring på sockerhalt och K+Na-talet beror delvis på förlusten av socker men också på graden av uttorkning av betmaterialet. Då mängden kalium och natrium normalt inte förändras under lagringen så ger förändringen i K+Na-värde ett indirekt mått på förändringen i torrsubstanshalt i betan. I genomsnitt för Julietta steg K+Na-värdet från 4,29 till 4,53 för den kalla lagringen och till 4,46 för den varma. Detta motsvarar en ökning på 5,6 resp. 3,9 %.
I genomsnitt för Rasta steg K+Na-värdet från 3,32 till 3,46 för den kalla lagringen och till 3,38 för den varma. Detta motsvarar en ökning på 4,2 % för den kalla lagringen och 1,8 % för den varma.
Skillnaden i renhet mellan direktlevererade och lagrade prov kan, som diskuterats tidigare, bero på skillnader i förlust av rotspetsar i direktlevererade prov. Denna förlust skulle i ett extremfall uppgå till 1,1 kg betmaterial på ett 22,0 kg prov (plats 25; tabell 5). Generellt har renheten ökat två procentenheter för de lagrade proven jämfört med de direktlevererade och skulle då till stor del utgöras av en vattenförlust på ca 0,44 kg, mestadels från jorden som skulle utgöra 3,30 kg av provet på 22,0 kg.
Förändring i sockermängd under lagring
Det fanns signifikanta skillnader mellan platserna i sockerförlust per dygn för sorten Julietta efter varm lagring men inte efter kall om värden för alla år inkluderas (tabell 6). Men vid analys för ett enskilt år (2007) finns det inga signifikanta skillnader för denna sort (tabell 8). På motsvarande sätt finns det signifikanta skillnader mellan platser i sockerförlust för sorten Rasta både efter kall och varm lagring om analysen görs över alla åren. Men vid analys årsvis finns det inga skillnader för vare sig 2008 eller 2009, vilket är de år då det finns tillräckligt stor datamängd (tabellerna 7, 9, 10).
Men det var inte heller så att platserna ett år generellt låg på en annan nivå i sockerförluster än ett annat år. För Julietta 2007 varierade sockerförlusterna mellan de olika platserna från 0,010 till 0,075, under 2008 från 0,002 till 0,090 och för 2009 från 0,02 till 0,086. För Rasta varierade sockerförlusterna per dygn 2008 från 0,031 till 0,092 och för 2009 från 0,00 till 0,064. Vidare var variationen mellan upprepningar inom en plats i sockerförlust per dygn inom ett år också mycket stor, vilket gör det svårt att visa på signifikanta skillnader mellan så få platser. Slutsatsen från detta är att de eventuella skillnader som syns kan vara kopplade till året då försöket är genomfört, vilket dels kan bero på skillnader i förhållandena under lagringen respektive år, men också en inverkan på betornas lagringsduglighet av årsmånen under tillväxt. Det faktum att sockerförlusterna är på en mycket låg nivå ökar också inflytandet av felkällor på signifikanstesterna och för att undersöka variationen mellan platser krävs en ytterligare förfinad metodik.
Årsmånens inverkan på betornas lagringsduglighet under tillväxt behandlas närmare under avsnittet om korrelationer mellan faktorer i odlingsplats och sockerförlust.
Inverkan av faktorer under lagringen som har varierat något mellan åren är exempelvis temperatur och luftfuktighet. Speciellt svårt är det att skapa en lagring med hög temperatur och samtidigt en hög luftfuktighet som är jämförbar med naturliga förhållanden i en betstuka. Dessutom är det antagligen stora variationer i dessa parametrar även under praktisk lagring. Det viktigaste är att skapa jämförbara replikerbara förhållanden från år till år. År 2009 inköptes en luftfuktare som gjorde att luftfuktigheten med säkerhet kunde hållas på en hög nivå i en högre temperatur. Med hänsyn till variationer i dessa parametrar; temperatur och luftfuktighet, kan man inte dra för långgående slutsatser av skillnader i sockerförluster mellan kall och varm lagring för de olika platserna. Variationerna i exempelvis temperatur mellan år kan ge en skillnad över åren som inte existerar i verkligheten. Men för sambanden i korrelationer mellan sockerförluster och växtplatsfaktorer blir variationerna över åren enbart ett test på sambandens styrka och en förfinad undersökningsmetodik skulle antagligen stärka vissa samband.
Tabell 6. Sockerförlust (procentenheter/dygn) efter kall och varm lagring för hand-
upptagna sockerbetor av sorten Julietta från olika platser under åren 2006–2009
Sockerförlust per dygn | ||||
Nr | Plats | År | Kall | Varm |
3 | Teckomatorp | 2006 | – | 0,080 |
4 | Södergård | 2006 | – | 0,054 |
5 | Solvik | 2006 | – | 0,018 |
6 | Alnarp | 2006 | – | 0,035 |
17 | Isie | 2007 | 0,049 | 0,037 |
18 | Solvik | 2007 | 0,077 | 0,010 |
21 | Köpingebro | 2007 | 0,082 | 0,063 |
25 | Slättäng | 2008 | 0,048 | 0,090 |
27 | Brönnestad | 2008 | 0,045 | 0,002 |
33 | Hagestadborg | 2009 | 0,058 | 0,086 |
34 | Ädelholm | 2009 | 0,014 | 0,020 |
40 | Fjälkinge | 2009 | -0,005 | 0,025 |
49 | Brönnestad | 2007 | 0,065 | 0,033 |
50 | Bramstorp | 2007 | 0,056 | 0,054 |
51 | Vallbylund | 2007 | 0,042 | 0,075 |
54 | Vallbylund | 2008 | 0,042 | 0,064 |
R2 | 0,20 | 0,25 | ||
LSD | 0,059 | 0,043 | ||
Prob | 0,2058 | 0,0156 |
Tabell 7. Sockerförlust (procentenheter/dygn) efter kall och varm lagring för hand-
upptagna sockerbetor av sorten Rasta från olika platser under åren 2006–2009
Sockerförlust per dygn | ||||
Nr | Plats | År | Kall | Varm |
22 | Gedsholmen | 2008 | 0,108 | 0,152 |
24 | Isby gård | 2008 | 0,079 | 0,068 |
26 | Åraslöv | 2008 | 0,073 | 0,087 |
28 | Hviderup | 2008 | 0,045 | 0,082 |
29 | Vragerup | 2008 | 0,029 | 0,085 |
30 | Jordberga | 2008 | 0,052 | 0,058 |
32 | Sandby gård | 2008 | -0,017 | 0,031 |
35 | Ädelholm | 2009 | 0,042 | 0,008 |
36 | Klörup | 2009 | 0,033 | 0,002 |
37 | Tygelsjö | 2009 | 0,029 | 0,001 |
38 | Ekeberg | 2009 | 0,002 | -0,002 |
39 | Fjälkinge | 2009 | 0,014 | 0,041 |
41 | Gärds Köpinge | 2009 | 0,037 | 0,025 |
42 | Hviderup | 2009 | 0,046 | 0,064 |
43 | Teckomatorp | 2009 | 0,002 | 0,050 |
44 | Svalöv | 2009 | 0,014 | 0,026 |
45 | Möingetorp | 2009 | 0,002 | 0,059 |
52 | Bramstorp | 2008 | 0,055 | 0,070 |
53 | Lovisero | 2008 | 0,075 | 0,092 |
R2 | 0,30 | 0,39 | ||
LSD | 0,0709 | 0,0655 | ||
Prob | 0,0216 | 0,0005 |
Tabell 8. Sockerförlust (procentenheter/dygn) efter kall och varm lagring för hand-
upptagna sockerbetor av sorten Julietta från olika platser år 2007
Nr | Plats | Sockerförlust per dygn | ||
År | Kall | Varm | ||
17 | Isie | 2007 | 0,049 | 0,037 |
18 | Solvik | 2007 | 0,077 | 0,010 |
21 | Köpingebro | 2007 | 0,082 | 0,063 |
49 | Brönnestad | 2007 | 0,065 | 0,033 |
50 | Bramstorp | 2007 | 0,056 | 0,054 |
51 | Vallbylund | 2007 | 0,042 | 0,075 |
R2 | 0,07 | 0,17 | ||
LSD | 0,070 | 0,065 | ||
Prob | 0,7695 | 0,2757 |
Tabell 9. Sockerförlust (procentenheter/dygn) efter kall och varm lagring för hand-
upptagna sockerbetor av sorten Rasta från olika platser år 2008
Sockerförlust per dygn | ||||
Nr | Plats | År | Kall | Varm |
22 | Gedsholmen | 2008 | 0,108 | 0,152 |
24 | Isby gård | 2008 | 0,079 | 0,068 |
26 | Åraslöv | 2008 | 0,073 | 0,087 |
28 | Hviderup | 2008 | 0,045 | 0,082 |
29 | Vragerup | 2008 | 0,029 | 0,085 |
30 | Jordberga | 2008 | 0,052 | 0,058 |
32 | Sandby gård | 2008 | -0,017 | 0,031 |
52 | Bramstorp | 2008 | 0,055 | 0,070 |
53 | Lovisero | 2008 | 0,075 | 0,092 |
R2 | 0,26 | 0,25 | ||
LSD | 0,0819 | 0,0714 | ||
Prob | 0,0988 | 0,1213 |
Tabell 10. Sockerförlust (%-enheter/dygn) efter kall och varm lagring för hand-
upptagna sockerbetor av sorten Rasta från olika platser år 2009
Sockerförlust per dygn | ||||
Nr | Plats | År | Kall | Varm |
35 | Ädelholm | 2009 | 0,042 | 0,008 |
36 | Klörup | 2009 | 0,033 | 0,002 |
37 | Tygelsjö | 2009 | 0,029 | 0,001 |
38 | Ekeberg | 2009 | 0,002 | -0,002 |
39 | Fjälkinge | 2009 | 0,014 | 0,041 |
41 | Gärds Köpinge | 2009 | 0,037 | 0,025 |
42 | Hviderup | 2009 | 0,046 | 0,064 |
43 | Teckomatorp | 2009 | 0,002 | 0,050 |
44 | Svalöv | 2009 | 0,014 | 0,026 |
45 | Möingetorp | 2009 | 0,002 | 0,059 |
R2 | 0,16 | 0,24 | ||
LSD | 0,054 | 0,061 | ||
Prob | 0,5768 | 0,2301 |
Differenser i sockerhalt och sambandet med förändring i sockermängd
I delprojektet om lagringsförluster hos olika sorter kunde ett samband mellan differensen i sockerhalt in och sockerhalten ut efter lagring och sockerförlusten urskiljas (2009; figur 2b). Ett liknande samband fanns för dessa parametrar efter lagringen av betor från olika platser för värden år 2009 som lagrades i samma rum som sorterna (figur 2a). Lutningarna för den anpassade linjen och skärningspunkterna på y-axeln är påfallande lika, än om förlusterna för de handskördade betorna är på en mycket lägre nivå än de maskinskördade betorna i sortförsöket. Sambandet mellan förändringen i sockerhalt före och efter lagring och förlusten av socker är beroende av temperatur och luftfuktighet men i jämförelsen mellan handskördade och maskinskördade betor tillkommer inverkan av skador vilket bestämmer var på linjen respektive lagringsprov befinner sig. Påverkan av sort bör vara en ytterligare dimension i detta samband.
Figur 2a. Samband mellan minskning i sockerhalt och sockerförlusten för två sorter:
Julietta tre platser, Rasta tio platser, 2009, lagrade under samma förhållanden som
sortförsök 2009 i figur 2b.
Figur 2b. Samband mellan sänkning i sockerhalt under lagringstiden och den absoluta sockerförlusten uttryckt som procent förlorat socker per dygn av inlagrad mängd.
21 sorter 2009 (Från Olsson, Olsson och Svensson, 2010). Grönt fält motsvarar data-
området för positiva x- och y-värden i figur 2a.
Samband mellan faktorer för växtplats och sockermängdsförluster
Korrelationsanalyser: Aphanomyces och sockerförluster
För Rasta fanns det för den varma lagringen ett positivt signifikant samband mellan förekomst av Aphanomyces och sockerförlust, dvs. förlusterna av socker var störst för betor från platser där det fanns mycket Aphanomyces i jorden (tabell 12). Detta samband fanns även när alla sorter togs med (tabell 13), men inte när enbart data för Julietta användes (tabell 11) och för Rasta fanns även tendensen i den kalla lagringen (P = 0,092). Anledningen till detta är med all säkerhet att Rasta odlas på jordar med problem med Aphanomyces eftersom sorten har en tolerans mot denna sjukdom. Detta antyds även av att medelvärdet för sjukdomsindexet i jordtestet för platser som är 62 för Rasta, men 50 för platser med Julietta (tabell 3). I den kalla lagringen för denna sort fanns det även ett negativt samband mellan pH och sockerförlust (tabell 12) och detta avspeglar troligtvis det faktum att Aphanomyces är överrepresenterad i jordar med lågt pH (Olsson och Persson, 2010). De jordar som har ett problem med Aphanomyces och där Rasta odlas är ofta lerjordar med en specifik lermineralogi där tillgången till kalium är god vilket avspeglas i ett positivt samband mellan K-AL och sockerförlust (tabell 12). Betor med infektion av denna patogen har rapporterats ge större sockerförluster under lagring (Klotz och Campbel, 2009), vilket för övrigt även har rapporterats för betor infekterade med Rhizomania (Strausbaugh, et al., 2008).
Korrelationsanalyser: övriga patogener och sockerförluster
För Julietta fanns det ett starkt positivt samband mellan sjukdomsindexet avläst i jordtestet och sockerförlusten efter varm lagring (tabell 11). Detta samband fanns även när alla sorter togs med i analysen (tabell 13). Förklaringen till detta samband skulle kunna vara närvaron av mindre patogena arter av svampar som uppträder mer som sekundära parasiter i jordtestet, men som ger en viss missfärgning. Betcystnematodens sår på rötterna kan vara inkörsport för många svampar. De utgörs inte av någon av de Fusarium-arter som har isolerats i jordtestet men snarare av andra arter, exempelvis Botrytis och Penicillium, som finns närvarande i jorden i olika utsträckning. I en jord med Aphanomyces är de förhållandevis av underordnad betydelse, men i de jordar där det odlas Julietta, som oftast inte har problem med denna patogen, syns de i jordtestet. Analys av betcystnematoden gjordes för ett urval av platser men det fanns inget direkt samband till sockerförlust (figur 1). Det är svårt att dra någon slutsats om sortskillnader i sockerförlust och samband till jordburna sjukdomar eftersom sorterna i denna delen inte är odlade på samma jordar. Men ett medelvärde för Rasta i sockerförlust under varm lagring från jordar med sjukdomsindex mellan 51–60 var 0,045 procentenheter per dygn (nio platser) och för index 61–70 var medelvärdet 0,058 procentenheter per dygn (fyra platser). Motsvarande siffror för Julietta var 0,050 (fem platser) och 0,071 procentenheter per dygn (två platser). I delprojektet om sortskillnader i lagringsduglighet har Julietta lägre förluster än Rasta men dessa försök är genomförda på platser med låga rotbrandsnivåer.
Korrelationsanalyser: Kemiska faktorer och sockerförluster
Det gick inte att finna några signifikanta samband eller tendenser till samband med parametrar av kemisk karaktär i materialet. Analyserna tyder på att de samband som finns till sockerförlust efter lagring är av biologisk karaktär och detta faktum kan delvis vara en förklaring till att det fanns signifikanta skillnader mellan platser inom sort när alla åren togs med men inte inom respektive år. Förklaringen skulle då utgöras av skillnader mellan åren i exempelvis nederbörd och temperatur som i sin tur påverkar angreppen av sjukdomar. En något förvånande iakttagelse är att inga av de lagrade betorna hade synliga symptom av Aphanomyces, exempelvis den sekundära skorvighet som annars är vanlig. Angreppen måste ha varit på mycket låg nivå och kanske enbart på finrötter, men som ändå har haft en betydelse för de mycket små skillnaderna i sockerförlust mellan platser.
Tabell 11. Korrelationer (r2; Pearson) och prob.värde (P) mellan koncentrationer av växtnäring, pH och förekomst av jordburna patogener och sockerförlust per dygn (%)
Julietta 2006–2009 | ||||
Kall | Varm | |||
r2 | P | r2 | P | |
DSI | -0,11 | 0,745 | 0,57 | 0,025 |
pH | -0,18 | 0,578 | -0,18 | 0,513 |
P-AL | -0,14 | 0,656 | 0,09 | 0,733 |
K-AL | -0,09 | 0,774 | 0,25 | 0,344 |
Mg-AL | 0,17 | 0,599 | 0,03 | 0,914 |
Ca-AL | 0,19 | 0,546 | -0,12 | 0,668 |
K/Mg-kvot | 0,09 | 0,787 | 0,10 | 0,700 |
Aph. | 0,43 | 0,244 | 0,46 | 0,110 |
F.culm | 0,12 | 0,763 | 0,09 | 0,762 |
F.ox | 0,49 | 0,179 | 0,40 | 0,182 |
F.red | -0,31 | 0,419 | -0,30 | 0,320 |
Aph = frekvens isolering av Aphanomyces cochlioides
F culm = frekvens isolering av Fusarium culmorum
F ox = frekvens isolering av Fusarium oxysporum
F red = frekvens isolering av Fusarium redolens
Tabell 12. Korrelationer (r2; Pearson) och prob.värde (P) mellan koncentrationer av växtnäring, pH och förekomst av jordburna patogener och sockerförlust per dygn (%)
Rasta 2006–2009 | ||||
Kall | Varm | |||
r2 | P | r2 | P | |
DSI | 0,18 | 0,453 | 0,30 | 0,214 |
pH | -0,62 | 0,0047 | -0,25 | 0,293 |
P-AL | -0,37 | 0,120 | -0,27 | 0,268 |
K-AL | 0,28 | 0,247 | 0,47 | 0,0445 |
Mg-AL | 0,19 | 0,437 | 0,33 | 0,167 |
Ca-AL | -0,11 | 0,644 | 0,23 | 0,340 |
K/Mg-kvot | 0,12 | 0,634 | 0,07 | 0,784 |
Aph. | 0,40 | 0,092 | 0,63 | 0,0036 |
F.culm | -0,05 | 0,836 | -0,04 | 0,858 |
F.ox | – | – | – | – |
F.red | -0,05 | 0,85 | -0,05 | 0,849 |
– = för låg förekomst
Aph = frekvens isolering av Aphanomyces cochlioides
F culm = frekvens isolering av Fusarium culmorum
F ox = frekvens isolering av Fusarium oxysporum
F red = frekvens isolering av Fusarium redolens
Tabell 13. Korrelationer (r2; Pearson) och prob.värde (P) mellan koncentrationer av växtnäring, pH och förekomst av jordburna patogener och sockerförlust per dygn (%)
Alla sorter 2006–2009 | |||||||
Kall | Varm | ||||||
r2 | P | r2 | P | ||||
DSI | -0,12 | 0,463 | 0,35 | 0,020 | |||
pH | -0,28 | 0,072 | -0,23 | 0,120 | |||
P-AL | -0,09 | 0,570 | -0,03 | 0,832 | |||
K-AL | 0,18 | 0,244 | 0,12 | 0,416 | |||
Mg-AL | 0,22 | 0,123 | 0,01 | 0,969 | |||
Ca-AL | -0,01 | 0,971 | -0,13 | 0,394 | |||
K/Mg-kvot | 0,06 | 0,713 | 0,00 | 0,976 | |||
Aph. | 0,18 | 0,294 | 0,33 | 0,049 | |||
F.culm | 0,12 | 0,499 | -0,01 | 0,938 | |||
F.ox | 0,20 | 0,258 | 0,13 | 0,443 | |||
F.red | -0,17 | 0,353 | -0,18 | 0,280 | |||
Aph = frekvens isolering av Aphanomyces cochlioides
F culm = frekvens isolering av Fusarium culmorum
F ox = frekvens isolering av Fusarium oxysporum
F red = frekvens isolering av Fusarium redolens
Bedömningar av groddar, svampangrepp och rötor efter lagring
Skillnader mellan platser
Det fanns signifikanta skillnader mellan platser inom sorterna Rasta och Julietta samt inom varm och kall lagring för parametrar som beskriver andel betor med groddar, andel betor med rotspetsbrott och andel betor med svamp i nacken. Medeltalen för rotspetsbrotten varierade mellan 1–2 cm och det fanns skillnader mellan platser när det gällde storleken på rotspetsbrotten. Detta gällde också andelen (%) svampangrepp i nacken per beta. Fullständig data för varje enskild plats och statistisk analys finns i rapportbilagan.
Korrelationsanalyser för bedömningar efter lagring och sockermängdsförluster
Materialet analyserades enskilt för platser med Julietta respektive Rasta och även över alla platser med olika sorter. För bedömning av betorna efter varm och kall lagring fanns det för Rasta en antydan till ett positivt samband mellan andel betor med groddar och sockerförlust, dvs. förlusten var störst för platser med flest betor med groddar (tabell 15). Även längden på groddarna var större för platser med Rasta och med större sockerförluster. Men något sådant samband fanns inte alls för Julietta (tabell 14). Sambandet fanns även när analysen gjordes för alla sorter och varm lagring, men det är sannolikt att sambanden för Rasta även slår igenom i denna analys (tabell 16).
Det enda övriga signifikanta samband mellan sockerförlust och bedömningarna efter lagring är parametern ”% svamp i nacke per beta”, där det för Rasta finns ett positivt samband till sockerförlust både efter kall och varm lagring (tabell 15).
Tillväxten av groddar under lagringen bidrar till förlusten av socker. Tillväxten av groddar i denna delen av undersökningen beror sannolikt på att blastning för hand med kniv är mer skonsamt än med maskin, och att blastanlagen inte skadas. Detta var fallet i delprojektet 2 om skadegrad, där maskinupptagna betor hade minst antal groddar och handupptagna hade flest och längst antal groddar. Betor med få groddar har i det fallet djupast skador i nacken, vilket blir en inkörsport för svamp som medför högre sockerförluster. Så för maskinupptagna betor kan det finnas ett negativt samband mellan groddning och sockerförlust, dvs. att betor med mycket groddar har få skador och jämförelsevis låga sockerförluster, vilket var fallet i delprojektet om sorter och lagringsförluster. Eventuella skillnader mellan de två sorterna är inget som denna undersökning ger något svar på. Möjliga förklaringar kan vara en kombinerad effekt av blastningen för hand och skillnader i var blastanlagen är placerade på betnacken. En normal blastning för hand med kniv kan ge olika mycket kvarvarande blastanlag beroende på sort, medan blastning med maskin tar bort mer av betnacken och blastanlagen. På Julietta sitter blasten i en väl samlad rosett vilket gör den lätt att blasta och nacka eftersom man enkelt får av alla bladanlag. På Rasta sitter blasten mera spridd över nacken och det är svårare att få bort alla bladanlag.
Det kan också noteras att det inte finns några samband mellan parametrarna som beskriver skador på betans mantel eller rotspets och sockerförlust, vilket betyder att målet med oskadade betor i undersökningen har uppnåtts.
Tabell 14. Korrelationer (r2; Pearson) och prob.värde (P) mellan bedömningar efter lagring
och sockerförlust per dygn (%) för Julietta
Julietta 2006–2009 | ||||
Kall | Varm | |||
r2 | P | r2 | P | |
Andel betor med groddar, % | -0,02 | 0,946 | 0,05 | 0,859 |
Medellängd per grodd | 0,58 | 0,078 | 0,06 | 0,838 |
% svamp i nacke per beta | 0,04 | 0,906 | -0,14 | 0,596 |
Andel betor med svamp i nacken, % | 0,15 | 0,648 | 0,01 | 0,972 |
% svamp på mantel per beta | 0,50 | 0,099 | -0,23 | 0,504 |
Rotspetsbrott, cm | -0,32 | 0,306 | 0,06 | 0,848 |
Andel betor med rotspetsbrott, % | 0,19 | 0,55 | -0,12 | 0,710 |
Tabell 15. Korrelationer (r2; Pearson) och prob.värde (P) mellan bedömningar efter lagring
och sockerförlust per dygn (%) för Rasta
Rasta 2006–2009 | ||||
Kall | Varm | |||
r2 | P | r2 | P | |
Andel betor med groddar, % | 0,54 | 0,017 | 0,53 | 0,019 |
Medellängd per grodd | 0,05 | 0,848 | 0,49 | 0,033 |
% svamp i nacke per beta | 0,53 | 0,020 | 0,56 | 0,013 |
Andel betor med svamp i nacken, % | 0,10 | 0,677 | 0,01 | 0,968 |
% svamp på mantel per beta | -0,12 | 0,635 | -0,08 | 0,768 |
Rotspetsbrott, cm | 0,18 | 0,473 | 0,15 | 0,545 |
Andel betor med rotspetsbrott, % | 0,17 | 0,485 | -0,02 | 0,951 |
Tabell 16. Korrelationer (r2; Pearson) och prob.värde (P) mellan bedömningar efter lagring
och sockerförlust per dygn (%) för alla sorter i undersökningen
Alla sorter 2006–2009 | ||||
Kall | Varm | |||
r2 | P | r2 | P | |
Andel betor med groddar, % | 0,29 | 0,063 | 0,31 | 0,031 |
Medellängd per grodd | -0,04 | 0,822 | 0,19 | 0,212 |
% svamp i nacke per beta | 0,33 | 0,033 | 0,25 | 0,092 |
Andel betor med svamp i nacken, % | 0,14 | 0,372 | 0,04 | 0,805 |
% svamp på mantel per beta | -0,04 | 0,798 | 0,12 | 0,498 |
Rotspetsbrott, cm | -0,07 | 0,687 | 0,07 | 0,692 |
Andel betor med rotspetsbrott, % | 0,14 | 0,404 | 0,07 | 0,676 |
Slutsatser
- Lagringsförsöket med handskördade betor gav sockerförluster på en mycket låg nivå, från 0 upp till 0,1 procentenheter per dygn.
- Det fanns skillnader i sockerförlust mellan platserna för sorten Julietta efter varm lagring men inte efter kall – sett över alla åren. Inom ett enskilt år fanns det inga signifikanta skillnader mellan platserna.
- För sorten Rasta var resultatet liknande med skillnader i sockerförlust mellan platser över alla åren, men inte inom ett enskilt år.
- Det fanns inget tydligt samband till någon analyserad kemisk markparameter för sockerförlusterna.
- Det fanns ett positivt samband mellan förekomst av Aphanomyces i jorden och sockerförlust under lagring för Rasta men inte för Julietta, vilket troligtvis beror på att Rasta odlas på jordar med problem med denna patogen.
- För Julietta fanns det ett positivt samband mellan sjukdomsindexet uppmätt i jordtest och sockerförlust, vilket kan innebära att dels Aphanomyces, men även andra mindre patogener, finns i jorden i olika mängd och är delaktiga i lagringsförlusterna.
- Bedömning efter lagring gav ett positivt samband mellan faktorer som alla handlar om groddar på betorna och sockerförlust för sorten Rasta men inte för Julietta.
- Skillnaden mellan sorter för sambandet mellan groddar och sockerförluster är oklar men kan bero på effekten av blastningen för hand och hur mycket av blastanlagen som tas bort beroende på sort. Detta blir mer enhetligt med maskinell upptagning.
- Sammanfattningsvis kan man konstatera att skillnader mellan platser för handupptagna betors lagringsduglighet är små – förutsatt att nivån på jordburna sjukdomar som Aphanomyces är på en låg nivå. Högre förekomster av jordburna svampar ökar sockerförlusternas storlek.
- För att närma sig praktiska lagringsförhållanden kan en fortsättning på detta delprojekt vara att skapa en standardiserad skadegrad med maskinupptagna betor inom en sort på ett större antal platser.
Tackord
Vi vill rikta ett stort tack till alla betodlare som har ställt upp med sockerbetor och tillgång till odlingsplatser. Undersökningen har genomförts med stöd av Stiftelsen lantbruksforskning, SLF.
Referenser
Augustinussen, E. och Smed, E. 1990. Sukkerroers kvalitet efter frost og optöning i opbevaringsperioden. Tidskrift for planteavl 94:249–255.
Augustinussen, E. ,Smed, E. och Steensen, J. K. 1995. Sukkertab i beskadigede sukkerroer. Statens planteavlsforsög. SP rapport nr 7.
Haagenson, D. M., Klotz, K. L., Campbell, L. G. och Mohamed, F. R. K. 2006. Relationships between root size and postharvest respiration rate. J. Sug. B. Res. 43 (4):129–144.
Kenter, C. och Hoffmann, C. 2005. Lagerung und Qualität von Zuckerrüben – welchen Einfluss hat die Sorte? Zuckerrübe 54: 312–316.
Kenter, C. och Hoffmann, C. 2006. Qualitätsveränderungen bei der Lagerung frostgeschädigter Zuckerrüben in abhängigkeit von Temperatur und Sorte. Zuckerindustrie 131 (2):85–91.
Klotz, K.L. och Campbell, L.G. 2009. Effects of Aphanomyces root rot on carbohydrate impurities and sucrose extractability in postharvest sugar beet. Plant Disease 1:94–99.
Olsson, R., Olsson, Å. och Svensson, R. 2010. Strategier för sort och platsval, upptagning och lagring vid sen leverans av sockerbetor: Betsortens betydelse för lagringsdugligheten 2007–2009. https://www.nordicbeet.nu
Olsson, Å., Persson, L. och Olsson, S. 2010. Physico-chemical characteristics of soils infested with Aphanomyces cochlioides – risk evaluation and disease control. Accepted for publication in Soil Biology and Biochemistry.
Strausbaugh, C.A., Rearick, E. C., Gallian, J.J., och Dyer, A.T. 2008. Influence of Beet necrotic yellow vein virus on sugar beet storability. Plant Disease 4:581–587.
Borgeby i december 2010
……………………………………………..
Åsa Olsson
Försöks- och projektledare NBR